NTFU Fietvrouwen
Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook
 
Leeshoek

NTFU Fietsvrouwen fietst mee met TC De Volharding

Thursday, July 20, 2017

Nieuw op Fietsvrouwen.nl: NTFU Fietsvrouwen fietst mee! Deze maand trappen we af met de Nunspeetse toerclub TC De Volharding. Deze club heeft meer dan 100 vrouwelijke leden. Wij waren benieuwd naar de ervaringen van de leden en daar kom je natuurlijk het beste achter óp de fiets. Fietsvrouwen redactrice Kim fietste daarom mee tijdens de wekelijkse training op donderdagavond en geeft jou zo een kijkje achter de schermen ter inspiratie voor jouw vereniging. Onderweg vertelden beginnend wielrenster Everlien, voorrijdster en wegkapitein Hendrina en coördinator Betty haar over het reilen en zeilen van de vrouwengroep bij TC De Volharding.

 

Achtergrond vrouwengroep

Wie denkt dat vrouwengroepen bij toerverenigingen iets van de laatste jaren is, heeft het mis. Onlangs wijdden wij in Fietssport al een artikel aan de Nijmeegse vereniging Langszij, welke sinds 1993 bestaat. Ook in Nunspeet begreep men al snel de meerwaarde van een vrouwengroep. Al zo’n 15 jaar fietsen de vrouwen samen. Vier jaar geleden is er een structuur neergezet, waarbij er altijd in twee groepen wordt gefietst. Er is nu een snellere groep (circa 28 km gemiddeld) en een basisgroep (circa 25 km gemiddeld). Inmiddels heeft de vereniging al meer dan 100 vrouwelijke leden. Van april tot eind september fietsen zij elke donderdagavond een rit van zo’n 50-60 kilometer vanuit Nunspeet. Ook mountainbike liefhebsters kunnen bij de vereniging terecht. Voor hen is er wekelijks een trainingsavond op dinsdag.

 

Hendrina

Ook fietsvrouw Hendrina wist TC De Volharding kort nadat zij een fiets kocht te vinden. Stilaan fietst ze alweer acht jaar met plezier bij deze vereniging. Haar man heeft zich het afgelopen jaar ook aangesloten bij TC De Volharding. Sinds 4 jaar fietst ze ook één keer in de vijf weken als voorrijdster met de rustige groep mee. Hendrina: “In de loop der jaren ben ik steeds sneller gaan fietsen, net als veel andere leden. We hebben daarom een snellere groep in het leven geroepen, maar we vinden het ook belangrijk dat nieuwe dames zich ook aan kunnen sluiten. Met vier andere dames zorg ik daarom dat er ook altijd geschikte begeleiding is bij de rustigere groep. Doordat we elkaar afwisselen is er niet alleen variatie in de routes, maar zorgen we er ook voor dat iedereen uitgedaagd blijft.”

 

Everlien

Sinds het begin van dit seizoen fietst de 46-jarige Everlien uit Harderwijk ook mee met de vrouwengroep van TC De Volharding. Everlien: “Ik heb jarenlang drie keer per week hard gelopen, maar op een gegeven moment kreeg ik knieklachten. Via kennissen kwam ik in aanraking met wielrennen en besloot ik het eens te proberen. Toen ik op zoek ging naar een racefiets kreeg ik gelijk te maken met het gegeven dat sommige mannen moeten wennen aan fietsende vrouwen. Ik had een lijstje gemaakt met mijn wensen op het gebied van de geometrie en techniek, maar de eerste fietsenmaker waar ik kwam zei dat ik maar even rond moest gaan kijken en moest kijken welke kleur ik mooi vond.”

 

Gelukkig vond Everlien uiteindelijk toch een geschikte fiets. Ze besloot zich goed voor te bereiden met een Start2Bike training bij een vereniging in Nijkerk. Tegelijkertijd ging ze op zoek naar een geschikte vereniging in de buurt voor de wekelijkse training. Ze kwam uit bij TC De Volharding: “Op de website werd de vrouwengroep duidelijk vermeld. Het was voor mij gelijk helder hoe het werkte en ik werd goed opgevangen door contactpersoon Betty. De eerste training kon ik gelijk goed mee komen met de rustige groep. Sindsdien rijd ik bijna elke donderdagavond van Harderwijk naar Nunspeet voor een ritje met de groep.”

 

Everlien had vooraf contact opgenomen via de mail. Ze had concrete vragen en wilde goed voorbereid aan de training beginnen. Zo vroeg ze wat ze zoal mee moest nemen voor onderweg. Via de mail heeft coördinator Betty haar diverse links doorgestuurd ten behoeve van de fietsveiligheid en –regels, zoals tekens die je elkaar geeft bij bv een tegenligger. (Deze informatie staat ook op de website van de club). Ook werd er aan haar gevraagd wat haar fietservaring was en werd er uitgelegd dat er met wegkapiteins wordt gefietst.

 

Betty

Binnen TC De Volharding is Betty een bezige bij. Ze coördineert niet alleen de damesgroepen, maar is ook actief als bestuurslid PR & Communicatie en fungeert als commissielid in de organisatie van de toer-2-daagse. Als toercoördinator damesfietsen is zij de eerste aanspreekpersoon, bijvoorbeeld voor nieuwe leden, aankondigingen (tips) van toertochten of het bespreken/bespreekbaar maken van clubgerelateerde zaken.

 

Betty: “Onder deze functie valt ook de organisatie van het voorfietsen. We hebben een team van vijf dames (tevens NTFU wegkapitein) die voorfietsen bij de wat langzamere groep. Na het fietsseizoen plannen we een avond om het seizoen te evalueren. Voordat het nieuwe fietsseizoen weer begint, komen we weer bij elkaar en maken we het voorrijschema voor de donderdagavonden. Ook bekijken we de NTFU kalender en zoeken een paar tochten waar we graag met een groep van onze club willen rijden.

 

Het voorrijden doen we om en om en iedere dame is circa drie keer als voorrijdster ingepland. Deze persoon bepaalt vooraf de route en bepaalt met de groep hoe ze gaan rijden. Deze persoon krijgt van mij ook door als er een nieuw lid heeft aangegeven om te komen fietsen. In de snellere groep wordt de route meestal ter plaatse bepaald. Na afloop van de trainingsavond bespreken we heel kort de avond, waren er nog bijzonderheden, kon een ieder goed mee, zijn er wensen voor een volgende route etc.

 

Ik vind het fantastisch om met anderen te fietsen die ook graag fietsen. Fietsen met dames is vrij relaxed. We blijven samen met de groep en zijn er niet op uit om elkaar eraf te rijden. Natuurlijk wordt er soms ook flink tempo gereden. Ook is het mooi om ervaringen van elkaar te horen, waar gaan anderen op zaterdag fietsen of welke fietsplannen zijn er? Veel leden zetten zich in voor het goede doel, een mooie manier om je kracht op de pedalen in te zetten voor mensen die dit zelf niet kunnen of mogen.”

 

Tot slot organiseert TC De Volharding jaarlijks een toertocht speciaal voor vrouwen, de Veluwse Ladies Ride. Betty: “Ik zet me graag in voor het damesfietsen en ik heb nog wel ambities voor De Veluwse Ladies Ride. Deze is nu gericht op racefietsen. Graag zou ik routes voor de MTB hieraan toevoegen. De Veluwse Ladies Ride is nog maar twee jaar geleden opgestart, ik vond het mooi dat er afgelopen keer diverse (groepen) dames waren die het jaar ervoor ook hebben deelgenomen. Ze hielden de site in de gaten i.v.m. de datum en hadden de tocht gezien in de jaarkalender van de NTFU. Ik zie het als een compliment als deelnemers terugkomen op je tocht. Vanuit de club wordt dit evenement heel enthousiast opgepakt. De heren organiseren alles, zodat de dames kunnen fietsen. De sfeer onderling is zeer prettig en aan beide edities heb ik een heel goed gevoel overgehouden.”

 

Meer weten over TC De Volharding? Kijk dan op de website van deze vereniging.

Meer weten over vrouwenfietsgroepen bij andere verenigingen? Kijk dan op Fietsvrouwen.nl.<< Terug naar nieuwsberichten  


 

Heb jij een leuk artikel, verhaal, activiteit, aanbieding of recept voor plaatsing op Fietsvrouwen.nl?

Insturen

File Size: 4096KB Maximum

File Size: 4096KB Maximum
 
CAPTCHA image
Enter the code shown above

inloggen beheerders