NTFU Fietvrouwen
Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook
 
Leeshoek

Start2Bike: de ervaringen van een Fietsvrouw

Saturday, August 5, 2017

Jesse: "Ik durf nu met klikpedalen te fietsen! Ik dacht altijd dat ik dan niet los zou komen als ik een helling niet op kom of tegen een boom zou botsen."

Nadat Jesse in 2015 een mountainbike kocht, fietste ze er hoogstens vijf keer op. Daarnaast gebruikte ze de fiets vooral als ‘stadsfiets’. Totdat ze zich eind vorig jaar inschreef voor de Start2Bike cursus bij Decathlon in Leeuwarden. Jesse: “Nu rijd ik zonder moeite een parcours van 17,5 km zonder een voetje aan de grond te hoeven zetten. Eerder had ik dat zeker wel drie keer nodig…”.

 

Voor eerst op een mountainbike

Het begon voor Jesse allemaal met Tri-ambla, het Nederlands Kampioenschap Crosstriathlon, op Ameland. Als wielrenster had ze moeite met het mountainbike onderdeel van deze wedstrijd. Jesse: “Door Tri-ambla ben ik de Start2Bike cursus gaan doen, want het mountainbike onderdeel viel vies tegen. Die mountainbike had ik gekocht omdat ik een nieuwe stadsfiets nodig had. Ik had al een racefiets en wilde eigenlijk wel door blijven fietsen in de herfst en winter. Toen kwam ik dus op het idee om een mountainbike te kopen i.p.v. een stadsfiets. Uiteindelijk deed ik er niet veel mee, maar ik vond het wel leuk genoeg om Tri-ambla te gaan doen.”

 

Start2Bike bij Decathlon

Als sportfanaat komt Jesse regelmatig bij Decathlon. Sinds vorig jaar werkt NTFU samen met deze winkelketen op het gebied van de Start2Bike cursus. In de vestiging in Leeuwarden kwam Jesse in aanraking met de cursus: “Ik had een poster over Start2Bike in de winkel zien hangen. De cursus kost normaal € 37,50, maar bij Decathlon krijg je na afloop een bon met dat bedrag. Dan is de cursus dus een soort van gratis. En dat geld gaat daar toch wel op ;-) Ik vind sporten gewoon leuk en wil weer mee gaan doen aan Tri-ambla. Daarnaast was het gewoon leuk om iets nieuws te doen. Verder had ik er niet zoveel van verwacht.”

 

Mountainbike cursus

In vier lessen leerde Jesse vorig jaar oktober alle fijne kneepjes van het mountainbiken. Jesse: “Samen met vijf andere beginners stond ik begin vorig jaar klaar voor de eerste les. Er waren twee heren en vier dames, waarvan de helft al wel eens gefietst had. Echt beginners konden een mountainbike lenen en deze na de cursus met korting kopen. We hadden een ontzettend leuke trainer, die heel goed kon uitleggen waarom je dingen op een bepaalde manier moet doen.

 

De eerste keer leerden we – na een bakje koffie – van alles over de fiets zelf. Na een veiligheidscontrole deden we allemaal leuke oefeningen met op- en afschakelen, remmen en slippen. Deze oefeningen deze we vaak op het parkeerterrein voor de Decathlon, maar we gingen ook regelmatig naar een dichtbij gelegen mountainbike parcours. Hier leerden we o.a. klimmen en dalen. Tijdens de laatste les moesten we een helling op en dat lukte niemand. Het was een gemeen klimmetje, waar iedereen maar tot de helft kwam. Daarna gingen we allemaal andere dingen doen. Na afloop vroeg de trainer ons nog eens te proberen dat klimmetje op te komen. En ja hoor, toen kwam ik wel zonder moeite in één keer boven. Echt bijzonder hoeveel je in drie uur kunt leren!”

 

Beter mountainbiken

Na de cursus is het mountainbike plezier van Jesse enorm gegroeid: “Ik durf nu met klikpedalen te fietsen! Ik dacht altijd dat ik dan niet los zou komen als ik een helling niet op kom of tegen een boom zou botsen. Toen ik afgelopen vrijdag over het parcours in Appelscha fietste, merkte ik dat ik nu vaak echt voorbij de bocht kijk. En ik hoef tussendoor geen voetje meer aan de grond te zetten. Dat komt echt door de cursus. Mijn volgende Tri-ambla is op 9 september, dus ik zoek nu elke week een parcours uit om te trainen. Ik had nooit gedacht dat ik het zo leuk zou gaan vinden.”

 

Meld je aan voor Start2Bike

Heb jij ook net een mountainbike gekocht, of wil jij jouw vaardigheden gewoon nog wat aanscherpen? Meld je dan nu aan voor de eerstvolgende Start2Bike cursus in dit najaar. In het weekend van 7 en 8 oktober gaat de mountainbike editie van Start2Bike van start. Op ruim 50 locaties verspreid door heel Nederland wordt geoefend op de fiets. Tijdens de trainingen kan je op een laagdrempelig niveau kennis maken met deze sport. Je leert een aantal basistechnieken zodat je daarna samen met je vrienden de bossen kan trotseren. Klik hier voor meer informatie over deze cursus. << Terug naar nieuwsberichten  


 

Heb jij een leuk artikel, verhaal, activiteit, aanbieding of recept voor plaatsing op Fietsvrouwen.nl?

Insturen

File Size: 4096KB Maximum

File Size: 4096KB Maximum
 
CAPTCHA image
Enter the code shown above

inloggen beheerders