NTFU Fietvrouwen
Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook
 
Leeshoek

Fietsvrouw Bianca fietst 3x Tour for Life

Sunday, August 13, 2017

Over twee weken is het zover; dan staat fietsvrouw Bianca aan de start van Tour for Life. In acht dagen fietst ze van Italië naar Nederland, waarbij ze o.a. over de Galibier, Croix-de-Fer, en La Redoute. Extra bijzonder is dat ze dat dit jaar alweer voor de derde (!) keer doet. Vandaag vertelt ze haar hele verhaal. Vanaf het moment dat ze voor het eerst van Tour for Life hoorde en nog nul komma nul conditie had tot deze laatste speciale keer, die ze voor haar vader fietst.

 

De eerste kennismaking met Tour for Life

Toen een goede vriendin 2013 vroeg of ze zich aan wilde sluiten bij haar Tour for Life team, twijfelde Bianca geen moment. Bianca: “Mijn tante was toevallig dat jaar mee geweest als begeleider van een team en ik had er dus al geweldige verhalen over gehoord. Een vriendin van de roeivereniging wilde dat jaar met haar broer en zijn vrienden meedoen, en vroeg mij als haar fietsmaatje. Ik zei meteen ja, ook al had ik toen echt een conditie van nul komma nul. Vanaf december ben ik begonnen met het opbouwen van die conditie. Drie keer per week fietste ik een half uur in een rustig tempo. Als dat goed ging dan kwam er de week erna een kwartier training bij. Als het teveel werd, dan deed ik weer een stapje terug. Ik heb dat jaar heel erg goed naar mijn lichaam leren luisteren. Ik wilde eerste lange afstanden kunnen fietsen voor ik überhaupt Tour for Life kon doen. Daarna zou ik wel proberen om sneller te gaan fietsen. Dat laatste is overigens nooit gelukt ;-).”

 

En dan sta je daar ineens met honderden andere wielrenners onderaan een berg te wachten op dat moment dat het avontuur echt begint. Een spannend moment voor Bianca: “Ik was heel zenuwachtig, maar ik had er ook heel veel zin in. Ik had geen idee wat ik kon verwachten. De enorme afstand maakte me wel een beetje bang. Maar aan de andere kant wist ik dat ik er alles aan gedaan had om zo fit mogelijk aan de start te staan. En dat gaf ook wel weer rust. Mijn vriendin moest overigens na die eerste berg afstappen wegens ziekte. Dat maakte het wel extra spannend. Zou ik wel mee kunnen komen met de jongens?

 

Maar uiteindelijk was het enorm genieten. De route is prachtig en de sfeer is geweldig. Iedereen rijdt de tocht voor hetzelfde doel en dat schept een band. Je helpt elkaar onderweg waar je kan en krijgt aanmoedigingen, niet alleen van je eigen begeleiders. En dan zijn er nog al die fantastische vrijwilligers die voor je klaar staan. Natuurlijk was het ook wel zwaar. Ik heb niet alles samen met mijn team kunnen fietsen, maar we maakten daarover altijd goede afspraken. Aan het eind van de vierde etappe ben ik gevallen en ik heb daarbij een bovenbeen blessure en een gescheurde wenkbrauw opgelopen. Even heb ik gedacht dat mijn Tour for Life toen voorbij was. Maar de schade aan mijn fiets werd door de mecaniciens gerepareerd en de dag erna hebben mijn teamgenoten me er echt doorheen gesleept.”

 

Nog een keer?

Een evenement als Tour for Life werkt voor veel wielrenners verslavend. Na de eerste keer volgt bij veel deelnemers dan ook nog een tweede keer. Waar je de eerste keer gespannen bent omdat alles nieuw is, kun je de tweede keer (nog) beter genieten. Die tweede keer móet alles wel goed gaan. Ook Bianca besloot nog een keer mee te doen, maar dit pakte helaas minder goed uit. “Die Tour for Life was fysiek en emotioneel heel zwaar. Dit keer ging ik wel over mijn grenzen en kwam ik zwaar overtraind uit deze week. Na die week ben ik het plezier in fietsen dan ook lange tijd kwijt geweest. Gelukkig heb ik dat nu weer teruggevonden, maar het maakt wel dat ik dit jaar zonder team start.”

 

Nooit meer… of….

“Ik doe mezelf dit nooit weer aan”, zei Bianca tegen zichzelf na die tweede Tour for Life. Maar toen werd er prostaatkanker geconstateerd bij haar vader. Bianca: “Bij Tour for Life zamel je geld in voor wetenschappelijk kankeronderzoek door het Erasmus MC Kanker Instituut. Jaarlijks krijgen 100.000 mensen de diagnose kanker. En nog steeds sterven ieder jaar 43.000 mensen aan deze vreselijke ziekte. Gelukkig is mijn vader weer schoon verklaard, maar ik weet nu helemaal als geen ander hoe het is om in onzekerheid te zitten. Daarnaast is mijn vader altijd mijn steun en toeverlaat geweest tijdens Tour for Life. Door mijn deelname dit jaar in het teken van zijn ziekteproces te zetten, kan ik iets voor hem terugdoen. Deze derde keer zorgt ervoor dat onze band nog sterker is. Ik wil nog heel lang van mijn vader kunnen genieten en ik gun dat anderen met een zieke geliefde ook.”

 

Wil jij meer lezen over Tour for Life, klik dan hier. Wil jij Bianca en alle andere deelnemers volgen tijdens hun uitdaging, kijk dan op de Facebookpagina van Tour for Life. Tot slot kun je Bianca steunen via deze link<< Terug naar nieuwsberichten  


 

Heb jij een leuk artikel, verhaal, activiteit, aanbieding of recept voor plaatsing op Fietsvrouwen.nl?

Insturen

File Size: 4096KB Maximum

File Size: 4096KB Maximum
 
CAPTCHA image
Enter the code shown above

inloggen beheerders