NTFU Fietvrouwen
Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook
 
Leeshoek

Van beginner tot semiprofessioneel mountainbiker in twee jaar

Wednesday, August 16, 2017

Zes jaar geleden sprong de nu 33-jarige Michelle voor het eerst op een racefiets om mee te doen aan Alpe d’HuZes. In plaats van haar fiets na drie jaar Alpe d’HuZes op Marktplaats te zetten, bedacht ze een nieuwe uitdaging. In 2015 kocht ze haar eerste mountainbike en schreef zich meteen in voor de Drenthe200. Inmiddels heeft ze al heel wat klassiekers op haar naam staan (o.a. Transalp, Dolomietenmarathon, BeMC, BikeGiro, AlpenTour) en is ze gevraagd voor een semiprofessioneel mountainbike team. Vandaag vertelt ze hoe het zover heeft kunnen komen.

 

Gek op uitdagingen

Hoewel Michelle 60 uur per week werkt en zo’n 15 tot 20 uur traint, is ze gelijk enthousiast als we haar vragen waar ze allemaal mee bezig is. Michelle: “Ik heb mijn ding helemaal gevonden. Het is echt passie. Na drie keer Alpe d’HuZes fietste ik in 2015 de Dolomietenmarathon en ben ik met de fiets en rugzak naar Corsica gefietst. In dat jaar legde ik 16.000 kilometer af op de fiets en nog kon ik geen genoeg van krijgen. Ik kocht een mountainbike om de winter door te komen en toen kon ik het niet laten om me maar meteen in te schrijven voor de Drenthe200. Ook deed ik mee aan wat strandraces. Daar bleek dat ik beter mee kon komen met de dames dan ik had gedacht.”

 

 

BikeTransalp

Al snel ontdekte Michelle de BikeTransalp en schreef ze zich in voor de editie van 2016. Michelle: “Met de BikeTransalp steek je met je mountainbike de Alpen over. Het is echt een prachtige en intense ervaring. Mountainbiken in de bergen is wel héél wat anders dan mountainbiken in Drenthe. Ik deed een paar mountainbike marathons ter voorbereiding en ging ik juli richting Oostenrijk. Helaas viel ik op de derde dag op een stom grindpad. Mijn enkel schoot niet uit mijn pedaal en ik scheurde mijn enkelbanden. Ik heb daar die dag nog 60 kilometer mee gefietst, maar dat deed erg veel pijn. Bij de EHBO werd ik doorverwezen naar het ziekenhuis en 's avonds werd ik met een gipsen been terug gezet in het dorp waar we toen zaten. Ik was alleen maar enorm teleurgesteld dat ik de laatste vier dagen van de Transalp niet uit kon fietsen.

 

Maar na twee dagen kwam ik een Nederlandse fysiotherapeut tegen. Hij gaf aan dat gescheurde enkelbanden in Nederland echt niet in het gips worden gezet en tapete mijn voet voor mij in. Zo heb ik alsnog de zevende etappe kunnen fietsen. Daardoor viel ik wel op tussen alle fietsers. Afgelopen oktober kwam ik tijdens BikeMotion een aantal gasten tegen die mij kenden van de Transalp. Zij waren op dat moment net een damesteam aan het samenstellen en vonden het echt iets voor mij.”

 

Team 9thWave and Beyond

Vanaf 2017 is Michelle onderdeel van dit mountainbike dames marathon team, Team 9thWave and Beyond. Michelle: “Ik krijg nu professionele trainingsbegeleiding, voedingsbegeleiding en alle spullen gesponsord. Echt een super vette kans! En zodoende fiets ik dit jaar dus allerlei mountainbike marathons. Dit jaar gebruiken we als opbouwjaar en volgend jaar moet het team er staan. Ik heb wel enorm getwijfeld, omdat ik ook best een zware en drukke baan heb. Maar het geeft me ook juist hele goede energie. En alle teamleden zijn ‘gewone dames’, dus iedereen begrijpt hoe het is. Afgelopen juni heb ik in de Alpen een 4-daagse marathon gereden en vorige maand deed ik de Saarschleifen Marathon in Duitsland. Volgend jaar wil ik zeker terug om de BikeTransalp weer te fietsen. Die 7 dagen wil ik toch graag helemaal volbrengen. Daarnaast staat er o.a. ook een 4-daagse op de eilandjes van Kroatië op het programma.”

 

 

Iets voor jou?

Voor wie na het lezen van dit interview denkt, ik wil ook zo goed kunnen mountainbiken, heeft Michelle nog wel wat tips: “Mountainbiken is fysiek echt zwaarder dan racefietsen. Je moet er dus voor zorgen dat je ook een goede basis hebt qua core stability en krachttraining. Daarnaast zou ik vooral beginnen met korte afstanden van de mountainbikemarathons. Bij de Saarschleifen Marathon hebben ze bijvoorbeeld ook een 30km en 50km afstand. Een heel klein verzet is ook wel erg handig. En je moet bereid te zijn om dingen op te geven. Ik vind het bijvoorbeeld soms best lastig om feestjes en verjaardagen van mensen die me dierbaar zijn te missen. Maar ook dat hoort er soms bij. Wat je er voor terug krijgt is zo bijzonder. Het is grensverleggend en je bent zo één met de natuur.”

 

Beginnen met mountainbiken

Wil jij jouw vaardigheden op de mountainbiken ook aanscherpen, misschien wel als eerste stap voor net zulke grootste avonturen als Michelle? Meld je dan nu aan voor de eerstvolgende Start2Bike cursus in dit najaar. In het weekend van 7 en 8 oktober gaat de mountainbike editie van Start2Bike van start. Op ruim 50 locaties verspreid door heel Nederland wordt geoefend op de fiets. Tijdens de trainingen kan je op een laagdrempelig niveau kennis maken met deze sport. Je leert een aantal basistechnieken zodat je daarna samen met je vrienden de bossen kan trotseren. Klik hier voor meer informatie over deze cursus. 

 << Terug naar nieuwsberichten  


 

Heb jij een leuk artikel, verhaal, activiteit, aanbieding of recept voor plaatsing op Fietsvrouwen.nl?

Insturen

File Size: 4096KB Maximum

File Size: 4096KB Maximum
 
CAPTCHA image
Enter the code shown above

inloggen beheerders