NTFU Fietvrouwen
Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook
 
Leeshoek

Iris & Aniek zijn klaar voor de wereldrecordpoging in de Nevadawoestijn

Sunday, August 20, 2017

Het is bijna zover: na een jaar van voorbereiden, vertrekken voormalig profwielrenster Iris Slappendel en nieuwkomer Aniek Rooderkerken naar Amerika. Hier stappen ze op een hightech fiets in de Nevadawoestijn om het vrouwensnelheidsrecord van 122 km/h te verbreken. Deze bijzondere fiets is ontworpen door het Human Power Team, een team bestaand uit studenten van de TU Delft en de VU Amsterdam. Samen combineren ze het beste van de mens en techniek om tot een (nu al) hele bijzondere prestatie te komen.

 

Vrouwenrecord

122 kilometer per uur. Dat klinkt enorm hard, en dat is het ook. Toch is het niet onmogelijk. Vorig jaar behaalden de studenten al een snelheid van 124 kilometer per uur met voormalig olympisch schaatser en baanwielrenner Jan Bos. Dit jaar gaan ze met Iris en Aniek voor het wereldsnelheidsrecord voor vrouwen. “Nederland is echt een fietsland waar sportvrouwen op internationaal niveau tot de top behoren, daarom willen wij de uitdaging met een vrouwelijke renster aan gaan”, vertelde Emiel de Boer, teammanager van het Human Power Team Delft & Amsterdam, bij de start van dit project.

 

Vorige week was o.a. op Hart van Nederland te zien hoe de studenten samen met Iris en Aniek een test uitvoerden op een special voor hen afgezette provinciale weg (de A270 bij Helmond). Ze fietsten onder een afgesloten kap en konden de weg alleen zien op een videoscherm. En dan zat ze ook nog eens in de gordels in de cabine die geen enkel raam heeft. Ze haalden hier een snelheid van 83 kilometer per uur. Dat is natuurlijk nog geen 122 kilometer per uur, maar met een langere weg die ook nog eens hoger ligt (lees: de lucht is ijl) kan er nog een hogere snelheid worden bereikt.

 

(Klik hier om de video te bekijken)

 

Iris Slappendel

Na een wielercarrière van 15 jaar, was het voor de 31-jarige Iris Slappendel afgelopen september mooi geweest. Ze miste het vuur in de wedstrijden soms en besloot op haar hoogtepunt te eindigen. Drie jaar geleden werd ze in Ootmarsum Nederlands kampioene op de weg. Tegenwoordig combineert Iris haar passie voor wielrennen en design door o.a. wielerkleding te ontwerpen. (We schreven eerder al over de lancering van haar eigen wielerkledingmerk; klik hier om daar meer over te lezen). En natuurlijk gaat ze in 2017 vol voor het wereldrecord op de fiets.

 

Aniek Rooderkerken

Vanaf het moment dat Aniek Rooderkerken voor het eerst een racefiets aanraakte, was het een succes. Al snel deed ze mee aan verschillende wedstrijden. In 2016 behaalde ze de 3e plaats bij de Ronde van het Wilhelminapark, de 1e plaats bij het Utrechts tijdritkampioenschap niet-licentiehouders, de 4e plaats op het NK Tijdrijden vrije renners en de 1e plaats tijdens Red Bull kop over kop met team CS030 chicks. Het was dan ook bijna geen verrassing meer dat zij vorig jaar als de beste kandidate naar voren kwam uit de zoektocht die het Human Power Team samen met Strongher ondernam. Samen met Iris mag zij dus volgende maand deze uitdaging aangaan.

 

Volg Iris & Aniek!

Wij vinden het ontzettend bijzonder dat Iris en Aniek een maand lang naar Amerika en wensen hun veel succes. Je kunt de belevenissen van deze fietsvrouwen op de voet volgen via deze link.

 

Foto: via Facebookpagina Human Power Team<< Terug naar nieuwsberichten  


 

Heb jij een leuk artikel, verhaal, activiteit, aanbieding of recept voor plaatsing op Fietsvrouwen.nl?

Insturen

File Size: 4096KB Maximum

File Size: 4096KB Maximum
 
CAPTCHA image
Enter the code shown above

inloggen beheerders