NTFU Fietvrouwen
Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook
 
Leeshoek

Veertig jaar wielrennen: fietsvrouw Cora vertelt

Monday, August 28, 2017

“Ik ga nog even fietsen. Niet omdat het moet maar omdat het kan.” Zo sluit Cora het gesprek af, waarin ze vertelt over 40 jaar wielrennen met onderbreking i.v.m. de kinderen). In de jaren 70 fietste ze toertochten met een vaste voorfietser die de snelheid bepaalde, met een wieltje aan de zijkant van de band om de snelheid te meten. En ook nu nog fietst ze minimaal 40 toertochten per jaar. Zulke ervaren fietsvrouwen komen we bij NTFU niet vaak tegen. We waren dan ook erg benieuwd naar het verhaal van Cora! Lees je mee?

 

Cora

Het begon allemaal toen Cora 14 jaar was. Ze werd door een vriendin uitgenodigd om de ‘L.A.U.R.A.' te fietsen, een fietsvierdaagse in Alphen aan de Rijn. Cora: “We reden op een gewone fiets zonder versnellingen. De dagetappes waren 80 kilometer lang, dus na vier dagen fietsen en kamperen was ik zo moe dat ik dacht ‘nooit weer’. Maar het jaar erop gingen we gewoon weer. En weer een jaar later fietsten we ook nog de Drentse vierdaagse erachteraan. Toen ik 18 werd heb ik maar een racefiets voor mijn verjaardag gevraagd. Die fiets was niet te vergelijken met een racefiets van tegenwoordig, maar oh wat was de vrijheid die deze fiets me gaf fijn. Ik ging steeds verder en verder van huis.”

 

Gek op toertochten

Met deze gloednieuwe racefiets deed Cora al snel met regelmaat mee aan diverse toertochten. Dat ging er echter wel wat anders aan toe dan vandaag de dag. Cora: “In de jaren ’70 waren de toertochten alleen in groepsverband. Er reed één man voorop met een soort snelheidsmeter. Dit was een soort wieltje aan de zijkant van de band, want fietscomputers bestonden toen nog niet. Hij bewaakte streng de snelheid, vooral bij de Eurodaxtoertochten. Tweeëntwintig en een halve kilometer per uur, en meer niet. We fietsten in grote groepen fietsen twee aan twee naast elkaar; keurig in het gelid. Tegenwoordig rijd ik zeker 40 tochten per jaar (en ik fiets ook nog wekelijks met de damesgroep van TC De Volharding in Nunspeet). ’s Zomers op de racefiets, ’s winters op de mountainbike. Iedere week bekijken we de NTFU kalender en selecteren we een toertocht in het land.”

 

Aanrader

Cora fietst zelfs zoveel toertochten dat ze op dit moment op MijnNTFU op de zesde plek staat van het aantal gescande NTFU kilometers dit jaar. Ze weet dan ook als geen ander waar je de mooiste toertochten vindt. Een echte aanrader voor andere vrouwen is volgens Cora de Vechtdaltoer in Dalfsen. Cora: Deze vindt altijd plaats op de laatste zaterdag van mei. Deze tocht is goed georganiseerd, de natuur is prachtig, de wegen zijn echt rustig en er zitten stukjes heuvelachtig Duitsland in de route. En die Vechtdalburger bij de finish… niet te versmaden, zo lekker!"

 

Toertochten in september

 

Inspiratie nodig voor september? De komende maand fietst Cora de volgende toertochten:

 

3-9: Rondje Stelling

 

Cora: “Dit fietsevenement voert je langs de stelling van Amsterdam. Je kunt deze start beginnen op drie plaatsen (Uithoorn, Uitgeest of Spaarndam) en er zijn drie verschillende afstanden. De verzorgingsposten bevinden zich in de speciaal voor deze tocht geopende forten.”

 

Klik hier voor meer informatie over deze tocht.

 

9-9 Huchiestocht Veenendaal

 

Cora: “Lekker heuveltjes pakken!”

 
Klik hier voor meer informatie over deze tocht.

 

16-9 Herfsttocht Ermelo

 

Cora: “Deze tocht is voor mij in de buurt en de tochten die deze club organiseert zijn altijd erg leuk.”

 

Klik hier voor meer informatie over deze tocht.

 

23-9 Plassentocht Nijkerk

 

Cora: “Ook deze tocht is voor mij redelijk in de buurt. Het is altijd weer een verrassing hoe de wind staat.”

 

Klik hier voor meer informatie over deze tocht.<< Terug naar nieuwsberichten  


 

Heb jij een leuk artikel, verhaal, activiteit, aanbieding of recept voor plaatsing op Fietsvrouwen.nl?

Insturen

File Size: 4096KB Maximum

File Size: 4096KB Maximum
 
CAPTCHA image
Enter the code shown above

inloggen beheerders