NTFU Fietvrouwen
Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook
 
Leeshoek

Hoeksche Waards Dames Peloton: van fietsgroepje tot officiële NTFU vereniging

Saturday, September 16, 2017

Vier jaar geleden plaatste fietsvrouw Claudia een oproepje op Facebook waarin ze zocht naar vrouwen die op donderdagavond samen met haar een rondje wilden fietsen. Claudia: “In het begin stond ik alleen te wachten, maar na een paar weken haakten er opeens wat dames aan.” De groep groeide onder de naam Hoeksche Waards Dames Peloton uit tot een vereniging met bijna 50 leden. Sinds 2017 zijn de dames officieel aangesloten bij de NTFU. Vandaag vertelt Claudia hoe dit tot stand is gekomen.

 

Hoeksche Waards Dames Peloton

Anno 2012 fietste fietsvrouw Claudia altijd met de mannen door de Hoeksche Waard. Ze wist dat sommige vrouwen in haar omgeving wel graag wilden fietsen, maar niet mee durfden met het ‘mannenpeloton’. Claudia: “Ik heb via Facebook een oproep gedaan om donderdagavond alleen met de vrouwen te vertrekken. In het begin stond ik daar alleen, maar na een paar weken haakten er opeens wat dames aan. En toen is het gaan groeien tot een vaste groep meiden die nu twee keer per week samen een rondje fietsen.”

 

Van fietsgroepje naar NTFU vereniging

Na vier jaar vonden de dames het tijd voor de volgende stap. Inmiddels waren er al bijna 50 dames bij de groep aangesloten en ontstond het plan om een officiële vereniging te worden. Claudia: “We wilden meer kunnen bieden dan alleen een gezellig kletsgroepje op de fiets. De NTFU was een logische stap om professioneler over te komen en te laten zien dat we serieus bezig zijn met het fietsen. Daarnaast geeft het ook een hoop rust om te weten dat ieder lid verzekerd rondfietst en dat er een backup is als er vragen zijn. We komen net om de hoek kijken dus we weten meer niet dan wel. Bij de NTFU kunnen we terecht met onze vragen, over bijvoorbeeld het organiseren van een eigen tocht.”

 

Hoe word je een NTFU vereniging?

Bij het opzetten van een vereniging komt heel wat kijken. Er moeten statuten opgesteld worden, je moet naar de notaris, etc. Voor de dames van het Hoeksche Waards Dames Peloton was dit geen beperkende factor. Claudia: “Voor het opstellen van de statuten hebben we gezocht naar voorbeelden op internet. Deze hebben we vervolgens aangevuld met onze eigen ideeën. Het Hoeksche Waards Dames Peloton komt vanuit ons hart, iedereen die zich ervoor inzet doet het met liefde voor de racefiets. De ideeën over de invulling van de vereniging kwamen dan ook vanzelf.”

 

Na het opstellen van de statuten, heeft het bestuur van de vereniging in oprichting deze bij de notaris vastgelegd. Claudia: “Gelukkig heb ik niet lang de kar hoeven trekken. Al snel stapten er enthousiaste dames naar voren die wilden helpen bij de vereniging. We hebben nu een vierkoppig bestuur. Dit is echt een gouden team! We werken hard en hebben continue de neuzen dezelfde richting op; fanatiek genieten op de fiets staat altijd centraal. Plezier hebben gecombineerd met het kunnen verwezenlijken van persoonlijke ambities is één van onze kernWaardsen van de vereniging, welke ook in de statuten zijn opgenomen.”

 

Nadat de dames bij de notaris waren geweest, hebben ze telefonisch contact opgenomen met de NTFU. Claudia: “We kregen snel een contactpersoon en hebben daarmee afgesproken. Hij heeft toen alles goed uitgelegd en dit hebben we meegenomen in de algemene ledenvergadering. Volgens de statuten moesten we deze stap met de leden overleggen, omdat het tot verhoging van de contributie zou leiden. We hebben de leden ook de mogelijkheid om ons aan te sluiten bij KNWU voorgelegd, maar de meeste stemmen vielen op NTFU. Dat was vooral vanwege de verzekering.”

 

Besturen met visie

Het Hoeksche Waards Dames Peloton is een prachtig voorbeeld van een enthousiaste, goed georganiseerde vereniging. Maar het kan natuurlijk altijd beter. De dames hebben zich daarom aangemeld voor de eerste volgende ‘Besturen met Visie’ cursus van de NTFU. Claudia: “We hopen tijdens deze cursus te leren hoe we onze visie kunnen ontwikkelen samen met de leden en hoe we die visie in uitvoering kunnen brengen.”

 

Wil jij ook aan de slag met het besturen van jouw vereniging? Ook in 2017 vindt er weer een cursus Besturen met Visie plaats. Het is op dit moment nog niet bekend waar en wanneer de trajecten worden gehouden. Heeft jouw vereniging interesse, geef dit dan aan! Heb je nog vragen over Besturen met een Visie?  Kijk dan op de website van NTFU of neem contact op met Martine van de Veen: 0318-581300 of mvandeveen@ntfu.nl. Aanmelden kan ook via dit e-mailadres. 
 

Wil jij meer weten over het Hoeksche Waards Dames Peloton? Of ken jij misschien een bedrijf dat deze groep dames wil sponsoren? Stuur dan een mailtje naar hallo@hwdamespeloton.nl<< Terug naar nieuwsberichten  


 

Heb jij een leuk artikel, verhaal, activiteit, aanbieding of recept voor plaatsing op Fietsvrouwen.nl?

Insturen

File Size: 4096KB Maximum

File Size: 4096KB Maximum
 
CAPTCHA image
Enter the code shown above

inloggen beheerders