NTFU Fietvrouwen
Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook
 
Nieuws

Fietschicks op Papendal

Wednesday, July 9, 2014

Een paar weken geleden kreeg ik de mogelijkheid om mee te gaan naar het NTFU Fietsvrouwen weekend. Een weekend met andere fietschicks, dat leek me wel wat. Er zouden wat workshops zijn, zodat ik mijn fietskennis weer eens wat op kon frissen. En verder, ach verder zou ik het wel zien. Na de Tour for Life in 2013 fietste ik eigenlijk maar wat. Ik had toen zo geconcentreerd getraind dat ik het hele fanatieke voor nu even had laten varen. Geen snelheids- en hartslagmetertjes meer op de fiets, maar gewoon fietsen. En dat ging ik ook doen tijdens dat NTFU Fietsvrouwen weekend: gewoon fietsen. Dat het zoveel anders uit zou pakken had ik niet durven vermoeden.

 

Het begon eigenlijk al met de locatie. De NTFU had namelijk gekozen voor Papendal voor dit weekend. Een hele goede keuze als je het mij vraagt. De omgeving inspireerde vanaf het moment van binnenkomst, je voelt je daar (bijna) echt even een topsporter, en je krijgt spontaan zin om er echt tegenaan te gaan.
En er tegenaan dat gingen we! Onder begeleiding van o.a. oud-profs Dapnhy van den Brand en Anouska van der Zee stapten we een uur na aankomst al op de fiets. Ik bleek in de gevorderden-groep te zitten… oeps. Nu moest ik wel aan de bak. We gingen waaierrijden en sprintjes trekken – op het buitenblad. Want ‘een volwassen vrouw moet dat kunnen, als je dat niet kunt dan ben je nog een kind’, aldus trainster Anouska. Duidelijke taal. En stiekem voelde ik me best wel stoer als ik in de beugels van de groep weg sprintte. Het begon weer te kriebelen….

 

Na een heerlijke lunch sprongen we wederom op de fiets. Op Papendal bleek een bochtig fietsparcours te liggen waar je met gemak een leuke snelheid kon halen en bochten kon trainen. De eerste paar bochten raakte ik steeds achter en baalde ik een beetje. Tot we in groepjes van drie gingen oefenen en elkaar gingen helpen om beter te worden.  Eén van de vrouwen waar ik mee fietste raadde me aan veel later te stoppen met trappen. Ik probeerde het en nu bleef ik wel gewoon bij het groepje! Het werkte en ik voelde mijn zin om echt weer serieus te gaan fietsen wat meer groeien. We sloten de middag af met een klimtraining en aan het eind van de dag hadden we 90 kilometer op de teller van mijn buurvrouw staan. Time & kilometers fly when you’re having fun!

 

’s Avonds stond er een workshop fietshouding, core stability en valtraining op het programma. Inmiddels steeds meer gemotiveerd om weer doelgericht te gaan fietsen pende ik driftig mee met het boeiende verhaal van sportarts Karin van der Ende-Kastelijn. Vooral ook omdat ik herhaling van de pijn tijdens de Tour for Life wilde voorkomen. Je wilt je toch niet de blubber trainen en dan met je goede conditie af moeten haken omdat er iets in je lijf pijn doet door de afstelling van je fiets. Ik schreef al die hoeken van zoveel graden en afstanden van het één naar het ander op, maar besloot toen al gauw dit aan een expert over te laten en een afspraak te maken met Karin.

 

Tijdens de core stability en valtraining gingen ik wel echt zelf aan de slag. Ook hier verlegde ik mijn grenzen. Vallen – ik vind het maar doodeng. Maar als er dan twee van die gekke, vrolijke, enthousiaste meiden in het roze je voordoen hoe je het beste kunt vallen, die je het gevoel geven alsof je weer dat kind in die gymzaal bent en als je dan hun fiets mét roze stuurlintje mag lenen om ook eens proberen te vallen op zo’n hele grote zachte mat, dan doe je dat dus gewoon! Het viel echt onwijs mee en na afloop was ik trots dat ik dat toch maar mooi had gedaan.

 

Toen ik – na een gezellig wijntje met andere fietschicks – naar mijn hotelkamer liep wist ik het zeker: ik ging weer serieus fietsen! Na nog een pittige fietstocht op zondagochtend en een zeer leerzame workshop fietsen poetsen ging ik moe maar zeer voldaan naar huis. Met een plan: die fiets moet goed afgesteld, die conditie gemeten en die metertjes terug op de fiets. Ik ga er weer helemaal voor, dankzij het Fietsvrouwen weekend van de NTFU!

 

Kim Bruining<< Terug naar nieuwsberichten  


nieuwsbrief


inloggen beheerders