NTFU Fietvrouwen
Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook
 
Nieuws

Iris Slappendel presenteert debuutcollectie I R I S

Thursday, May 4, 2017

Als grafisch vormgever timmerde Iris Slappendel naast haar baan als profrenster altijd al aan de weg met haar eigen bedrijfje. Nu ze niet meer fietst, presenteert Iris haar eigen kledinglijn.

 

Iris Slappendel mag dan inmiddels met wielerpensioen zijn, de wielerwereld vaarwel zeggen kan ze nog niet – en doet ze hopelijk nooit. Naast kleine klusjes zoals co-commentaar geven bij wielerwedstrijden of zelfs de microfoon in de hand nemen om ter plekke te speakeren, heeft ze ook haar eigen bedrijf. En dat heeft sinds haar wielerpensioen een flinke impuls gekregen. Met trots toont Iris haar eigen kledinglijn.

 

Onder de naam I R I S – I Ride in Style heeft Iris een mannen- en vrouwencollectie gemaakt, geheel volgens eigen inzichten die ze heeft opgedaan in al die jaren bij verschillende ploegen en met verschillende kleding.

 

“Net zoals ik tijdens mijn wielercarrière mijn eigen pad koos doe ik ook dit op mijn eigen manier. Dat betekent een eigentijds label dat ik van de grond af aan zal opbouwen. Meer dan een decennium maakte ik deel uit van het professionele wielerpeloton en heb daarmee heel veel kennis en ervaring opgedaan. Deze kennis heb ik veelvuldig gebruikt in elk aspect van het ontwerpproces. Maar het allerbelangrijkste is dat ik geloof dat de technische functie, stijl niet in de weg mag staan. Mijn missie is om prestatie, innovatie en eigentijdse mode samen te brengen. En net als in de topsport geef ik nu ook alles wat ik heb om het perfecte kledingstuk of accessoire te ontwerpen,” aldus Iris.

 

Wielercarrière

Iris Slappendel is waarschijnlijk het meest bekend van haar rol als ploeggenoot van Marianne Vos bij Rabobank. Bij die ploeg werd ze in 2014 Nederlands kampioen, toen ze ploeggenote Lucinda Brand in de laatste meters nog voorbij wist te rijden voor die rood-wit-blauwe trui. Alhoewel er geruchten waren geweest dat dat jaar haar laatste jaar als profrenster zou zijn, besloot ze er nog een seizoen achteraan te plakken en ging samen met Annemiek van Vleuten en Vera Koedooder bij het Zwitserse Team Bigla rijden.

 

Vervolgens besloot ze toch nog één jaartje te blijven fietsen, als wegkapitein bij de Amerikaanse ploeg United Healthcare. Het was haar taak om de Amerikaanse rensters wegwijs te maken in de koersen in Europa. En dat heeft ze goed gedaan, getuige de winst van haar voormalig ploeggenootje Coryn Rivera in de Ronde van Vlaanderen dit jaar.

 

Haar echte droombaan

In een van de I R I S nieuwsbrieven vertelt Iris dat het nooit haar droom is geweest om wielrenster te worden. Wel wilde ze iets creatiefs doen, maar toen haar talent op de racefiets zo groot bleek te zijn dat ze daar wel iets mee moest doen, is dat creatieve een beetje op de achtergrond geraakt.

 

In de jaren dat Iris’ profwielrenster is geweest, heeft ze ook nooit echt genoten van de kleding waarin ze reed, zoals ze in een anderen nieuwsbrief vertelt:

“Ik heb twee kasten in mijn kamer. Als ik de ene kast open, verschijnt er een glimlach op mijn gezicht. Bij het openen van de andere kast een dikke frons. Rabobank, Garmin, Cervelo, United Healthcare. Deze kledingstukken bevatten (…) mooie herinneringen, maar ik zie vooral schreeuwende logo’s en lelijke kleurcombinaties. Het laat iets van mijn wielercarrière zien, maar niet iets van wie ik ben of waar ik voor sta.”

 

Met dit idee in haar achterhoofd is ze gaan ontwerpen. “Zoveel mensen, zoveel smaken. Daarom heb ik er bewust voor gekozen om producten te ontwerpen die ik zelf mooi vind. Ik laat me hierbij inspireren door de huidige modetrends, kunst en design maar vraag me wel bij alles af: Zou ik me hier lekker in voelen? Ik hoop dat meerder mensen mijn ontwerpen mooi vinden en met net zoveel plezier de kleding straks uit hun kast pakken. Maar we moeten er ook niet allemaal hetzelfde bij willen rijden. Vandaar dat alle ontwerpen ‘limited edtions’ zijn.”

 

Ben je geiïnteresseerd geraakt in Iris' kleding? Haar debuutcollectie is te vinden op haar website i-ris.cc, waar je je ook kunt opgeven voor de nieuwsbrief of een van haar tassen kunt kopen. Op Facebook kun je de pagina /IRISIRideInStyle volgen en op Twitter kun je Iris volgen via @irisslappendel.

 

 



<< Terug naar nieuwsberichten  






nieuwsbrief


inloggen beheerders