NTFU Fietvrouwen
Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook
 
Nieuws

Marianne Vos en Ellen van Dijk zijn Europees kampioen

Saturday, August 5, 2017

Afgelopen week vonden in het Deense Herning de Europees kampioenschappen plaats. In alle categorieën op de profmannen na zijn er inmiddels Europees kampioenen gekroond. Bij de profvrouwen won Ellen van Dijk de tijdrit en Marianne Vos de wegwedstrijd! Daarnaast werd Lorena Wiebes Europees kampioen bij de junior-meiden.

 

Europese tijdrit

Op donderdagochtend reden de profvrouwen hun tijdrit in beestachtige omstandigheden. De regen kwam met bakken uit de hemel, maar de drie Nederlandse rensters – Ellen van Dijk, Anna van der Breggen en Lucinda Brand – hadden daar geen problemen mee. Ze zetten heel snelle tussentijden neer, alledrie bij de top vier.

 

Anna zette uiteindelijk een net iets snellere tijd neer dan Lucinda toen ze bij de finish aankwam, maar toen moest zowel Ellen als de Belgisch kampioene Ann-Sophie Duyck nog binnenkomen. En Ann-Sophie had ook snelle tussentijden neergezet. Bij de finish was ze uiteindelijk sneller dan Anna. Als verdedigend kampioene was Ellen als laatste gestart en zij kwam dus ook als laatste binnen. Het was spannend tot het eind! Maar Ellen was uiteindelijk bijna een minuut sneller dan Ann-Sophie en wist dus dominant haar titel te verdedigen. 

 

Uitslag Europees kampioenschap tijdrijden

  1. Ellen van Dijk (Nederland) 40:33
  2. Ann-Sophie Duyck + 0:58
  3. Anna van der Breggen (Nederland) + 1:04
  4. Lucinda Brand (Nederland) +1:59
  5. Martina Ritter (Oostenrijk) + 2:06

 

Europees kampioenschap op de weg

Op het Europees kampioenschap op de weg startte Anna dan wel als de uittredend Europees kampioene, ze gaf al tijdens de persconferentie van het EK tijdrijden aan dat zij niet als kopvrouw zou starten op het kampioenschap in 2017. Het vlakke parcours zou perfect zijn voor Kirsten Wild (Cylance Pro Cycling), maar het Nederlandse team zou het Nederlandse team niet zijn als ze er niet een heel harde wedstrijd van zouden maken.

 

Al vroeg in de wedstrijd probeerden de Nederlandse dames een waaier op te zetten, omdat Nederlandse wielrenners dat als geen ander kunnen en zeker als je er het initiatief in neemt, dan kun je zo een heel pak concurrenten uitschakelen. Helaas lukte het niet om door middel van waaiers het peloton (definitief) te breken, dus gingen de negen Nederlandse dames maar op een andere tactiek over: aanvallen.

 

Eén voor één vielen alle rensters in de oranje pakjes aan. De ene was nog niet teruggehaald of de volgende ging er alweer vandoor. Ze maakten er een zware wedstrijd van, het tempo lag constant hoog en van tussendoor een beetje uitrusten was geen sprake. Marianne Vos initieerde uiteindelijk de kopgroep die wegbleef. Bij haar zaten onder andere de Italiaanse kampioene Elisa Longo Borghini als ook de Italaanse dame die haar in het verleden twee keer naar het zilver wist te verwijzen op het wereldkampioenschap: Giorgia Bronzini. En laat nou net dat duo uiteindelijk tegen elkaar voor de winst sprinten.


Het was een korte sprint, pas op 150 meter van de streep opende Marianne haar sprint. Ze hield Bronzini achter zich en ze kwam als eerste over de streep, luid schreeuwend van blijdschap. Ze reed direct naar haar vader, die net achter de finish klaarstond. Vanaf nu dus geen zwart-groene kleding meer voor haar van haar ploeg WM3 Pro Cycling, maar de witte kampioenstrui met blauwe strepen en gele sterren.

 

Dus de vraag die we stelden bij de vooruitblik op het EK, of het weer dubbel Nederlands succes zou worden – daar kunnen we ‘ja’ op antwoorden!

 

Uitslag Europees kampioenschap op de weg

  1. Marianne Vos (Nederland) 2:51:13
  2. Giorgia Bronzini (Italië) st
  3. Olga Zabelinskaya (Rusland) + 0:02
  4. Roxane Fournier (Frankrijk) + 0:15
  5. Amalie Dideriksen (Denemarken) + 0:15

 

Nieuwe titel

Met alles wat Marianne Vos in haar carrière al heeft gewonnen, is het wellicht een beetje verrassend dat dit de eerste keer is dat ze Europees kampioen wordt op de weg bij de elite-vrouwen. Maar dat komt vooral omdat die categerie pas vorig jaar aan het kampioenschap is toegevoegd. Tot die tijd was er alleen een Europees kampioenschap voor beloftevrouwen, rensters onder de 23 jaar, en díe titel heeft Marianne (uiteraard) wel al eerder gewonnen, in 2006 en 2007.

 

Europees wegkampioenschap bij de mannen

Morgen vindt er nog één wedstrijd plaats op het Europees kampioenschap. Om 11u starten de profmannen voor hun wedstrijd over 241.2 kilometer. De wedstrijd is vanaf 14.15u live te zien op Sporza. << Terug naar nieuwsberichten  


nieuwsbrief


inloggen beheerders