NTFU Fietvrouwen
Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook
 
Nieuws

Vier Groningse verenigingen organiseren samen Women on Wheels wielerevent

Friday, March 11, 2016

Hoe betrek je meer vrouwen bij je wielervereniging nu het dameswielrennen zo in opmars is? Deze vraag houdt veel verenigingen op dit moment bezig. Met beperkte promotiemiddelen vraagt dat vaak om creatief denken. Vier wielerverenigingen uit Groningen en omgeving besloten het eens anders aan te pakken. Ze sloegen de handen ineen en organiseren samen één groot fietsevenement voor vrouwen! NTFU Fietsvrouwen sprak met één van de dames uit de organisatie, wielrenster Henrieke Wijnsma.

 

Het idee

Het begon allemaal een jaar geleden toen ex-marathonschaatser Jolanda Langeland en wielertrainster Esther van der Zwaan elkaar tegen kwamen tijdens een training. Beiden bleken de wens te hebben om het aanbod voor fietsende vrouwen in Groningen een boost te geven. En zo werd het idee om een wielerevenement te organiseren geboren. Jolanda en Esther geven beide training bij verschillende wielerverenigingen (Wielervereniging Bedum en KLIK) en hebben beiden een eigen damesgroep opgezet. Samen besloten ze expliciet de samenwerking te zoeken met andere verenigingen uit Groningen en omgeving.

 

Via via kwamen ze o.a. terecht bij Henrieke Wijnsma van Toerclub het Trapstel uit Groningen en ook Fietsclub Voordewind uit Zuidhorn werd betrokken. Henrieke: “Waarom zou je zoiets apart van elkaar organiseren, als je samen veel meer kunt bereiken? We hadden helemaal niet zoiets van ‘we zitten in elkaars vaarwater’. We hebben allemaal dezelfde passie, en elke vereniging is weer anders. We kunnen elkaar juist versterken en elkaars netwerk gebruiken om een succes van dit evenement te maken.”

 

Het doel

“Nu eens iets bij mij om de hoek!” De eerste reacties op het Women on Wheels event laten het al zien: er is zeker behoefte aan meer voor fietsende vrouwen in het noorden. Henrieke: “Het doel is niet eens zozeer om meer leden te werven voor onze verenigingen. Natuurlijk is het mooi meegenomen, maar we willen vooral graag een dag organiseren waarop zowel beginnende als gevorderde vrouwelijke fietsers veel kunnen leren en elkaar kunnen ontmoeten. Zo willen we die dag vrouwen in “het zadel” helpen. Vrouwen die nog nooit op een racefiets hebben gezeten, kunnen bij ons een fiets huren en wielrennen onder begeleiding uitproberen. Er worden clinics georganiseerd over de fietstechniek, gericht op alle niveaus; van beginner tot gevorderde, en is er een kleine toertocht van 25 of 50 kilometer. Daarnaast zal er ook gekoerst worden op de wielerbaan en hebben we een bruisende wielermarkt met standjes op het gebied van voeding, materiaal en kleding en kunnen vrouwen kennis maken met onze wielerverenigingen. Bij de ene vereniging staat het competitieve element voorop, bij de andere de gezelligheid. Ook heeft de ene vereniging een aparte vrouwengroep en de andere juist niet. Juist omdat er weinig aanbod is in Groningen, willen we een zo breed mogelijk programma aanbieden tijdens het wielerevenement.”

 

De organisatie

Een wielerevenement, dat organiseer je niet zomaar. Ook wanneer je zoiets met meerdere verenigingen samen organiseert, blijft het een uitdaging. Waar begin je? Hoeveel tijd heb je ervoor nodig? En hoeveel gaat dat kosten en wie draagt daar het risico voor? Henrieke vertelt hoe ze het bij het Women on Wheels evenement hebben aangepakt: “We zijn al in mei 2015 voor het eerste samen gekomen. Na een aantal brainstormsessies ontstond er een eerste programma. Dit zijn we gaan finetunen. We zijn begonnen met de vraag ‘Wat zouden fietsende vrouwen willen weten?’. Vervolgens hebben we gekeken naar ons netwerk: ‘Wie kennen we en wat kunnen zij voor ons betekenen?’ We vonden een geschikte locatie en zijn op zoek gegaan naar partners die net zo enthousiast waren over onze plannen als wij. Daarnaast gingen we binnen onze eigen verenigingen en netwerk op zoek naar mensen die ons konden ondersteunen bv. in het maken van een logo, flyer en website. Ondanks dat we geen budget hebben proberen we op deze manier alles zo professioneel mogelijk te doen en uit te stralen. Er blijven echter kosten die toch betaald moeten worden, zoals de huur van de Wielerbaan en de kosten voor de huur van de kantine. Hiervoor zijn we actief op zoek gegaan naar ondersteuning. Dat vonden we bij o.a. onze eigen wielerverenigingen, NAM en Lawi Sportswear. We hebben een ambitieus plan, maar juist omdat we zoveel enthousiaste mensen om ons heen hebben moet het haalbaar zijn. We zijn gestart zonder al te veel (financiële) middelen, maar kunnen met trots zeggen dat we, samen met zoveel geweldige mensen binnen onze wielerverenigingen en netwerk, in staat zijn een enorm leuke dag aan te bieden!”

 

Het evenement

Volgende maand is het eindelijk zover. Op 24 april vindt het allereerste Women on Wheels wielerevenement plaats in Groningen. Na een intensieve voorbereiding en grondige promotie, zowel online als in de buurt, is het tijd om te genieten van het resultaat. Henrieke: “Het is uiteindelijk toch wel spannend hoe de dag gaat verlopen . Uiteraard hopen we op een succes en hopen we tijdens de evaluatie te kunnen zeggen dat er volgend jaar weer een Women on Wheels event in Groningen is. 

 

Wil jij ook bij het Women on Wheels wielerevent zijn,wellicht ter inspiratie voor het organiseren van een evenement met jouw eigen vereniging? Schrijf je dan in! Bekijk hier het programma en houd Facebook en Twitter in de gaten voor het laatste nieuws.

 

Lijkt het je wat om ook een dergelijk evenement te organiseren en wil je graag in contact komen met andere verenigingen in jouw omgeving? Kijk dan eens op de website van NTFU! Wil je weten hoeveel vrouwelijke leden de NTFU heeft in een bepaald gebied? Neem dan contact met ons op via info@ntfu.nl of 0318-581300.<< Terug naar nieuwsberichten  


nieuwsbrief


inloggen beheerders