NTFU Fietvrouwen
Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook
 
Nieuws

Annemiek van Vleuten wint de Boels Ladies Tour met oppermacht

Sunday, September 3, 2017

Annemiek van Vleuten heeft vandaag de Boels Ladies Tour gewonnen. Al in de eerste etappe pakte ze de leiderstrui en die heeft ze zes dagen lang niet meer afgestaan. Ze won twee etappes en daarnaast wonnen Kirsten Wild, Anna van der Breggen en Janneke Ensing ieder ook nog een etappe.

 

De Boels Ladies Tour begon met een proloog en als Nederlands kampioen tijdrijden én een ware proloogspecialist was dat al gelijk een prooi voor Annemiek. Ze was vijf seconden sneller dan de Europees kampioene tijdrijden, Ellen van Dijk (Team Sunweb). In de top tien stonden nog vier Nederlandse rensters, namelijk de Boels-Dolmans-rensters Anna van der Breggen, Amy Pieters en Chantal Blaak op plekken vier, zes en zeven en Lucinda Brand (Team Sunweb) op plek tien.

 

In etappe twee, van Eibergen naar Arnhem, ging de Japanse kampioene Eri Yonamine (FJD) er al snel in haar eentje vandoor. Ze is niet alleen nationaal wegkampioene, maar ook Japans kampioen tijdrijden, en het was voor haar dus geen probleem om in haar eentje voor het peloton uit te rijden. In tijdritmodus vloog ze over de Gelderse wegen. Op een gegeven moment reden Ilona Hoeksma (Team Hitec) en Winanda Spoor (Lensworld-Kuota) naar haar toe, maar voor het einde van de etappe werden ze alledrie weer terugggepakt. Kirsten Wild (Cylance Pro Cycling) was vervolgens de snelste in de sprint en zorgde dus voor de tweede Nederlandse etappezege op rij.

 

Turbo

In de individuele tijdrit van de derde etappe was het opnieuw spannend tussen Annemiek en Ellen. Ellen wist dat als ze de leiding in het klassement wilde overnemen, dit dan zeker in deze etappe moest gebeuren. En op het tussenpunt was ze ook sneller dan Annemiek, dus ze was goed op weg. Echter, Annemiek is een bijter en toen ze hoorde van haar achterstand zette ze haar turbo aan, om uiteindelijk vier seconden sneller te doen over de tijdrit 18,8 kilometer. Ze won de etappe en bouwde haar voorsprong in het klassement nog verder uit.

 

De laatste drie etappes van de Boels Ladies Tour gingen door Limburg. De vierde etappe op vrijdag ging van Gennep naar Weert, nog in het noordelijke puntje van de provincie en dus nog niet echt heuvelachtig. De etappe eindigde in een massasprint die werd gewonnen door Lisa Brennauer (Canyon-SRAM).

 

Heuvelachtig slotweekend

In het slotweekend zou het ‘t spannends worden. De Limburgse heuvels konden nog weleens voor spektakel gaan zorgen. Er waren dan ook meer dan genoeg aanvallen van rensters die de heuvels wilden gebruiken om weg te komen. Uiteindelijk waren het Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten die met zijn tweeën van voren kwamen te zitten. Anna, die de paarse trui droeg als leidster van de Women’s WorldTour (de reeks wedstrijden waar de Boels Ladies Tour ook onderdeel van is) wist als eerste door de laatste bocht te komen en daarmee de etappe te winnen. Door de voorsprong die de twee op de rest van het peloton hadden, klom Anna naar de tweede plek in het klassement, maar wel met 43 seconden achterstand op Annemiek. Het zou dus erg lastig gaan worden om Annemiek nog te verslaan.

 

Maar in de laatste etappe werd het wel geprobeerd. Gedurende de hele etappe van ruim 150 kilometer werd er aangevallen en tegen het einde was Kasia Niewiadoma (WM3 Pro Cycling) er in haar eentje vandoor. Ze werd echter bijgehaald door Lucinda Brand en Janneke Ensing (Alé Cipollini) en op het moment dat de drie bij elkaar kwamen viel Janneke aan. De renster, die in de winter ook aan marathonschaatsen doet, wist uiteindelijk solo aan te komen in het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard-Geleen en daarmee de vijfde etappezege voor een Nederlandse renster deze week te pakken. Annemiek kwam niet veel later in het peloton over de streep om haar eindoverwinning in het klassement veilig te stellen.

 

Boels Ladies Tour eindklassement:

  1. Annemiek van Vleuten
  2. Anna van der Breggen
  3. Ellen van Dijk
  4. Lisa Brennauer
  5. Linda Villumsen
  6. Chantal Blaak
  7. Kasia Niewiadoma
  8. Janneke Ensing
  9. Amy Pieters
  10.  Elena Cecchini

 

Winnares van de witte jongerentrui: Demi de Jong
Winnares van de bergtrui: Alexis Ryan
Winnares van de puntentrui: Lisa Brennauer
Winnares van de sprinttrui: Winanda Spoor
Beste team: Boels-Dolmans<< Terug naar nieuwsberichten  


nieuwsbrief


inloggen beheerders